Skip to main content
Zorgverzekering 2019

Zorgverzekering 2019

Over niet al te lange tijd is het weer zover, de nieuwe premies worden bekend gemaakt voor de zorgverzekering 2019. Voor veel mensen zal dat in ieder geval niet betekenen dat de premie omlaag gaat.
Daarom is het zaak om de zorgverzekering voor 2019 weer goed te gaan vergelijken. Want overstappen kan zomaar betekenen dat elders er veel minder betaald hoeft te worden.

De dekking is overal precies hetzelfde, en ook het eigen risico is overal net zo veel. Wel kun je voor bepaalde behandelingen extra aanvullende verzekeringen afsluiten.
Voor de rest is het product overal exact hetzelfde.
Verzekeringsplicht:
Als u in Nederland woont of hier loonbelasting betaalt bent u verplicht een zorgverzekering af te sluiten.
Acceptatieplicht:
Een zorgverzekeraar moet u accepteren voor het basispakket, ongeacht uw leeftijd, geslacht of gezondheidstoestand.
Basispakket:
De zorgverzekering heeft een wettelijk vastgesteld basispakket. Elke zorgverzekeraar is verplicht u voor dit basispakket te accepteren.

Aanvullende verzekering:
U kunt een aanvullende verzekering afsluiten. Elke zorgverzekeraar heeft daarin een ruime keuze. Let op: de zorgverzekeraar heeft niet, zoals bij het basispakket, een acceptatieplicht. Ook kan hij de premie aanpassen aan uw persoonlijke situatie.

Keuzemogelijkheden:
Bij een zorgverzekering kunt u kiezen uit:
– de verzekeraar
– het soort verzekering (natura of restitutie)
– een aanvullende verzekering

Nominale premie:
Iedereen vanaf 18 jaar betaalt een nominale premie aan de zorgverzekeraar. Kinderen onder de 18 jaar betalen geen premie. De premie verschilt per zorgverzekeraar en per zorgverzekering. 

Inkomensafhankelijke bijdrage:
Naast de premie aan uw zorgverzekeraar betaalt u een bijdrage aan de overheid. Deze bijdrage hangt af van de hoogte van uw inkomen. Hoe hoger uw inkomen hoe hoger uw bijdrage is. Dit is de inkomensafhankelijke bijdrage.

De inkomensafhankelijke bijdrage wordt automatisch ingehouden op uw loon of uitkering. Afhankelijk van het soort inkomen dat u ontvangt, wordt de inkomensafhankelijke bijdrage vergoed door uw werkgever of uitkeringsinstantie. U betaalt over die vergoeding wel loonbelasting en premie volksverzekeringen. Als u niet in loondienst bent ontvangt automatisch een voorlopige aanslag van de Belastingdienst.

Meer informatie vindt u op Belastingdienst.nl

Zorgtoeslag:
De zorgtoeslag is een tegemoetkoming in de kosten van de nominale premie. De hoogte van deze toeslag is afhankelijk van uw inkomen en dat van uw partner. Meer informatie over de zorgtoeslag en over het aanvragen ervan vindt u op toeslagen.nl