Gulden is een vorm van elektronisch geld, vergelijkbaar met Bitcoin. Gulden is een Nederlands alternatief op Bitcoin en wordt om die reden ook wel een altcoin (alternative coin) genoemd.
Gulden is opgezet met de insteek om de Nederlandse Gulden terug te brengen naar Nederland, weliswaar in digitale vorm, met een diepreikende nostalgische waarde. Guldens kunnen worden opgeslagen op een PC, laptop of telefoon. Vanuit de digitale portemonnee is het mogelijk om guldens te versturen naar en ontvangen van iedereen met een Guldenadres.
Het elektronische geld wordt onderhouden door een uitgebreid netwerk van knooppunten, een zogeheten peer-to-peer-netwerk, zij verwerken de transacties en maken gebruik van cryptografie om de nodige beveiliging te faciliteren. Zo kan een eigenaar van Gulden alleen worden uitgegeven door de eigenaar en kunnen ook niet meer dan één keer door dezelfde eigenaar worden uitgegeven.
De peer-to-peer technologie van Gulden en het ontbreken van centrale administratie maakt het praktisch onmogelijk voor een overheid, of ieder ander, om de waarde van Gulden te manipuleren of meer inflatie te induceren dan er van tevoren is vastgelegd. Eerst werd gedacht dat dit ervoor zorgde dat hiermee de eigendom en overdracht van waarde anoniem was. Maar het is inmiddels vastgesteld dat mensen die bitcoins, en daarmee Gulden, gebruiken voor criminele activiteiten eenvoudig te traceren zijn. Dat blijkt uit onderzoek door de Universiteit van California te San Diego. Vaak is de identiteit van gebruikers eenvoudig te achterhalen en is geld witwassen met de digitale valuta niet zo eenvoudig als gedacht. De Gulden koers stijgt lichtjes, maar de verwachting is dat de Gulden in de toekomst een echt alternatief zal worden.
Waarde
Net als bij Bitcoin is Gulden tot acht cijfers achter de komma op te delen waarbij de kleinste waarde 0.00000001 is. Deze waarde staat bekend als een satoshi, vernoemd naar Satoshi Nakamoto, de persoon of groep verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Bitcoin.
De waarde van Gulden in euro’s wordt door bepaald door diverse beurzen, en die waarde kan dus op ieder mment verschillen. De waarde kun je bekijken op sites die zich daarin gespecialiseerd hebben, zoals bijvoorbeeld Marketcap. Een site waar je ook kunt handelen in diverse coins. Des te meer mensen Gulden gaan gebruiken, des te hoger de waarde. Daarnaast is er software beschikbaar waarmee een winkelier Guldens kan accepteren in zowel de fysieke als online winkel en in euro’s krijgt uitbetaald. Hierdoor wordt de waarde van Gulden ook beïnvloed door het gebruik van consumenten en acceptatie bij bedrijven.
Gulden in de praktijk
Gulden is uitgebracht om als betaalmiddel te worden gebruikt naast de bestaande euro en wordt om die reden in de praktijk geïmplementeerd bij Nederlandse bedrijven ter acceptatie. Zo accepteert Subway Leeuwarden als eerste restaurant van Nederland betalingen in Gulden. Subway Assen en Subway Kampen volgden kort daarop. In Amsterdam werd de Gulden als eerste geïmplementeerd door cafetaria De Prins.
Gulden is op 22 juni 2014 een samenwerking aangegaan met hardware leverancier en leasebedrijf Bitstraat.
Transparant
Er is veel te doen omtrent de anonimiteit van de uitvinder van Bitcoin. En hoewel Gulden een Nederlands alternatief is op Bitcoin, is het team achter Gulden niet anoniem. Rijk Plasman is de ontwerper en bedenker van Gulden en samen met een team van programmeurs, vertegenwoordigers en een actief focrum zorgt hij voor de nodige support, acceptatie, implementatie en promotie van het Nederlandse cryptogeld.