Skip to main content
spaardeposito

Wat is een Spaardeposito

Over het geld op de spaarrekening wil je natuurlijk zoveel mogelijk rente ontvangen. Het is mogelijk om dit om een spaarrekening te zetten of houden, maar een spaardeposito is ook een optie. Bij deze spaarrekening krijg je een veel hogere rente, wat je uiteindelijk meer spaargeld zal opleveren. Wat is een spaardeposito? En waarom ontvang je hierbij een hogere rente?

Wat is een deposito?

Een dergelijke rekening kun je openen wanneer jij je geld voor een langere periode wilt vastzetten. Dit kan verschillen van enkele maanden tot jaren. Soms tot wel 10 of 20 jaar. Bij een termijn tot 12 maanden wordt er van een termijndeposito gesproken. Bij langere looptijden wordt de term spaardeposito gebruikt. Over het bedrag op een deposito ontvang je een hogere en vaste rente. Het punt is wel dat je er niet over kan beschikken, zolang de deposito loopt. Dit kan vaak alleen in uitzonderlijke gevallen. Bijvoorbeeld bij een overlijden, werkloosheid of echtscheiding.

Verschillen met spaarrekening

Geld dat op een spaarrekening staat is altijd beschikbaar. Je kunt het altijd opnemen of storen. Over dit bedrag ontvang je rente. Deze is echter variabel. Dit betekent dat deze kan stijgen of dalen. Dit is bij een deposito niet het geval. Je ontvangt een hogere rentebedrag, omdat het voor een bank prettig is dat het vaststaat. Het geld niet worden opgenomen zolang de looptijd nog loopt. Belangrijk is daarom natuurlijk dat je het voor een langere periode kunt missen.

Voor- en nadelen

Een van de voordelen is natuurlijk de hogere en vaste rente. Dit is met name een voordeel wanneer deze daalt. Er is meer zekerheid. Bovendien zijn er geen afsluit- en beheerkosten. Daarnaast geldt er bij de meeste verstrekkers dat hoe hoger de inleg, hoe hoger de rente. Daarbij kan er zelf het gewenste bedrag en de termijn worden gekozen. Het nadeel is dat je niet over het geld kan beschikken. Wil je dit wel? Dat moet je een boeterente betalen. Bovendien vragen banken vaak een minimale inleg. Deze kan vaak vrij hoog zijn. Daarnaast kan er vaak niet bijgestort worden en stijgt de rente – indien de marktrentes stijgen – niet mee.