Skip to main content
Uitvaart

Uitvaartverzekering

Een uitvaartverzekering afsluiten voorkomt dat de nabestaanden later voor de kosten van uw uitvaart opdraaien. Bij een uitkering in kapitaal moeten de nabestaanden zelf alles regelen, al dan niet in samenwerking met een uitvaartondernemer. Bij een uitkering in natura wordt de nabestaanden deze zorg uit handen genomen. Ze krijgen een aantal diensten en producten uitgekeerd die in een zogeheten basispakket zijn opgenomen.

Naturaverzekering

 • Af te sluiten voor enkele euro’s per maand. Hoe jonger de verzekerde, des te lager de premie.
 • Het basispakket bestaat uit in elk geval de kist, de verzorging en de opbaring van de overledene. Overige diensten in het basispakket verschillen per verzekeraar.
 • Voor extra diensten kunt u zich bijverzekeren. Evenals voor persoonlijke wensen die niet in het basispakket zitten. Ook is het bij sommige verzekeraars mogelijk het ene onderdeel uit het basispakket in te ruilen voor het andere.
 • Diensten of de hoogte van de uitkering kunnen vaak in de loop der tijd nog worden aangepast; ook kan de verzekering worden stopgezet.

Nadelen Uitvaartverzekering – Naturaverzekering:

 • Uit onderzoek van de Consumentenbond uit 2004 blijkt dat nabestaanden ij elk basispakket te maken krijgen met extra kosten achteraf, soms honderden euro’s, soms duizenden. Dat geldt bijvoorbeeld voor de aanschaf van een grafsteen, de huur van een graf, extra volgauto(‘s)….. allemaal zaken die niet in een basispakket zitten. Het is daarom verstandig om tijdig na te gaan wat wel en wat niet door de verzekering wordt gedekt. De verzekering kan hier dan nog aan aangepast worden.
 • Als een verzekerde jong overlijdt, is een verzekering die uitkeert in natura voordelig, wordt iemand oud, dan spaart hij ‘te veel’ en valt de verzekering dus onvoordelig uit. Volgens de Consumentenbond ligt het omslagpunt bij 62 jaar, als iemand zich op zijn 25e verzekert. Maar in de toekomst kijken, kan niemand…

Uitvaartverzekering : De kapitaalverzekering

 • Geld komt beschikbaar na het overlijden van de verzekerde en mag alleen voor de uitvaart worden gebruikt.
 • Wensen en diensten kunnen rond of na het tijdstip van overlijden worden ingevuld, en helemaal ‘up to date’ zijn.
 • Er zit een aantrekkelijk fiscaal aspect aan een kapitaalverzekering. In box III (rendementsheffing op eigen vermogen) geldt een extra vrijstelling voor het verzekerde kapitaal, die elk jaar wordt geïndexeerd.

Nadelen uitvaartverzekeringvorm kapitaalverzekering:

 • Als de uitvaart niet op tijd is besproken met de overledene, kan het voorkomen dat zijn uitvaart niet volgens zijn eigen wensen verloopt. En wettelijk gezien zijn de eigen wensen van de overledene het uitgangspunt bij een uitvaart.
 • De uitkering kan ten tijde van het overlijden te laag blijken te zijn, zodat er nog moet worden bijbetaald. Ook hier geldt dat het verstandig is om tijdig na te gaan wat de wensen van de verzekerde zijn en wat dit kost en of het verzekerde bedrag deze kosten kan dekken.

Kapitaal- en naturaverzekering

Deze verzekering keert na overlijden uit in zowel geld als diensten van de verzekeraar. Dus geen zware taak voor de nabestaanden om alles te regelen en geld om de uitvaart zó uit te voeren als overledene en/of nabestaanden het graag wil(len).