Skip to main content
antalya

Stranden in Alanya

Stranden rond Alanya en enkele echte insidertips:

Damlatas Beach: is de oostkant van Cleopatra Beach met een strandbar.
Cleopatra Beach: het hele strand tussen de kasteelheuvel en het westelijke uiteinde van het stadscentrum van Alanya. Het westelijke uiteinde is meestal rustig, met weinig andere mensen aan zee.
Havenmuren bij de Rode Toren: het strand onder de muren is een insidertip in Alanya, dat de lokale bevolking en expats graag bezoeken.
Orange / Keykubat Beach: strand in het oosten van Alanya met veel grote hotels.

Ulas Beach: verlaten zandstrand waar bijna alleen excursieboten onder de kliffen tussen Alanya en Konakli aanmeren. De Dolmus-bus van Alanya naar Konakli stopt vlakbij het Ulas-strand.
Antiochia ad Cragnum: een baai die van de zee wordt gescheiden door een natuurlijke rotsboog in de ruïnes van de oude stad Antiochia ad Cragnum bij Gazipasa. Zelfs de lokale bevolking in Alanya kent de plaats niet.
Gazipasa: de zandstranden van de oostelijke naburige stad Gazipasa zijn in de zomer bijna verlaten en net zo mooi als in Alanya. De gemakkelijkste manier om bij de stranden te komen is met een huurauto. Goede deals vind je bij Force-Rent-A-Car, de winkel van een Duitse emigrant in Alanya.

Rivierrestaurants in de Dimcay-vallei

De rivierrestaurants die op palen aan de Dimcay-rivier zijn gebouwd, zijn typisch Turks, iets dergelijks bestond eeuwen geleden al om in de zomer af te koelen.
De korte omschrijving: je zit comfortabel op bankjes boven het rivierwater, drinkt de Turkse theecay en eet je een weg door het menu, eventueel kun je in het koude water springen.
De mooiste rivierrestaurants in Alanya bevinden zich aan de Dimcay-rivier, in een smal dal ten noorden van het stadscentrum.
Mijn aanbeveling is het Dimcay Pinarbasi-restaurant, het voorlaatste restaurant voor de Dimcay-dam. Een andere plek die je niet mag missen in Dimcay is de Dim Cave.

Alanya, stad van grotten

Het hele Taurusgebergte rond Alanya zit vol met grotten. De Damlatas-grot op het Cleopatra-strand, net onder de kasteelheuvel, is de bekendste. De ingang van de Damlatas-grot werd ontdekt tijdens havenwerkzaamheden in de jaren vijftig. Berichten in Turkse en internationale kranten over de vondst legden de basis voor Alanya als reisbestemming.
Rondom Alanya liggen nog meer interessante grotten. Mijn aanbeveling is de al genoemde Dimcay-grot. Het is de langste en interessantste grot van Alanya.
Daarin speelt normaal een oude man muziek van de islamitisch-mystieke Derwisj-orde op een fluit. De muziek past perfect bij de kleuren en vormen in de grot, waardoor het er nog bijzonderder uitziet.

Welk Hotel?

Voor het verblijf, niet ver van het strand, raden we graag miracle resort lara aan.