Skip to main content

Short lease

Het aantal automobilisten ieder jaar, dit is te zien aan het toenemende aantal files. Files komen steeds vaker voor en ze worden steeds langer. Het leasen van auto’s is medeverantwoordelijke voor deze problemen. De leasemaatschappijen regelen bijna alles, de verzekering, de wegenbelasting, het onderhoud en de kosten voor de APK keuringen. Het enige wat de klant nog zelf hoeft te betalen is de brandstof en de boetes. Het is zelfs zo dat bedrijven de benzine volledig vergoeden voor hun werknemers. Er zitten zowel voor als nadelen aan het leasen van auto’s. In dit artikel wordt leasen verder toegelicht waaronder het verschil tussen zakelijk en privé leasen.

Zakelijk leasen

Het verschil tussen zakelijk en privé leasen heeft vooral met de belasting te maken. Hierbij gaat het om een fiscaal technisch verschil. Wanneer je zakelijk leased heb je de mogelijk een auto te leasen via je werk. Dit kan via een leasebedrijf of uit het eigen begeerde wagenpark van het bedrijf waar je werkt, sommige grote bedrijven hebben een eigen wagenpark. Als je meer dan 500 kilometer privé rijdt per jaar, ziet de belastingdienst de zakelijke lease auto als inkomen en moet je daar belasting over betalen. Hiervoor is een vaste rekensom die de kosten ongeveer kan uitrekenen. Je telt 25 procent van de waarde van je auto op bij je inkomen en betaal je over het gehele inkomen vervolgens belasting. Tegenwoordig staat duurzaamheid hoog in het vaandel, je kunt hierbij denken aan hybride of vol elektrische auto’s. de belastingdienst stimuleert het rijden van deze auto dan ook door minder belasting in te houden. Je bijtelling wordt dus een stuk lager waardoor je inkomstenbelasting een stuk lager wordt. Per werkgever verschilt het welke auto je mag leasen. Sommige werkgevers geven een bepaald budget waar je een auto van kunt leasen, andere werkgevers hebben een aantal vaste modellen waar je uit kunt kiezen.

Er zijn verschillende vormen van zakelijk leasen, operational lease, short lease en financial lease. Werk je als zzp’er en ben je niet zeker van een inkomen maar heb je wel een auto nodig? Kies dan voor short lease. Zzp in combinatie met short lease is erg populair. Met short lease heb je een bedrijfswagen tot je beschikking terwijl je weinig financiële risico’s loopt. Veel van deze contracten kun je maandelijks beëindigen. Een short lease leaseplan is ook handig als je twijfelt tussen een aantal auto’s.

Privé leasen

Privé lease werkt anders dan zakelijk leasen. Je betaald een maandelijks bedrag aan de desbetreffende leasemaatschappij. Tijdens het leasecontract ben jij economische eigenaar terwijl de leasemaatschappij juridische eigenaar is. Na afloop van het contract ben jij zowel economische als juridische eigenaar. Bij privé lease moet je jouw eigen maandelijkse kosten betalen zoals de verzekering en wegenbelasting. Een brandstofpas is kun je alleen gebruiken als je zakelijk leased, deze kosten moet je dus ook zelf betalen. Houdt er wel rekening mee dat leasen bij het BKR wordt geregistreerd. Ben je van plan binnenkort een huis te kopen? Sluit dan eerste je hypotheek af en lease daarna jouw gewilde auto.