Skip to main content
creditcard

Wat is een prepaid creditcard?

Een creditcard kan erg handig zijn. Bijvoorbeeld voor het boeken van vliegtickets, reizen, hotels of aankopen via het internet. De kosten hoef je pas achteraf te betalen. Bovendien zijn de aankopen verzekerd. Maar niet voor iedereen is het mogelijk om een reguliere creditcard te krijgen. In dit geval kan een prepaid creditcard van pas komen.

Geld storten op prepaid creditcard

Qua uiterlijk komen ze wellicht overeen met de reguliere variant. Maar ze werken wel totaal verschillend. Bij de prepaid variant is het niet mogelijk om op krediet te kopen. Dit betekent dat er eerst geld op de kaart gezet moet worden. Is het geld opgebruikt? Dan is het niet meer mogelijk om aankopen te doen. Dit kan erg voordelig zijn wanneer je niet teveel geld uit wil geven.

Debetcard

De prepaid-creditcard kan in feite gezien worden als een debetcard. De bestedingsruimte wordt zelf bepaald. Hierdoor hoeft er achteraf geen schuld ingelost te worden. Een dergelijke kaart kan erg handig zijn als je door de bank niet als kredietwaardig wordt beschouwd. Bijvoorbeeld als je (tijdelijk) geen inkomen hebt. Het is dan ook niet nodig om een inkomenscheck of BKR toetsing te doen. Het is dan ook een veelgebruikte kaart onder studenten en schuldenaars. Maar het kan ook een uitkomst zijn wanneer je wilt voorkomen dat je teveel aankopen doet op een reguliere creditcard.

Aanschaf

Het voordeel is dat het niet op kredietuitgaven gaat. Een BKR check is dan ook niet nodig. Voor iedereen is het mogelijk om een prepaid-creditcard aan te vragen. Dit kan bij heel wat aanbieders. De mogelijkheden en kosten kunnen wel uiteenlopen. De belangrijkste kosten zijn de aankoopprijs, eventuele jaarlijkse bijdrage en de kosten voor het opwaarderen.

Vergelijken

Elke keer als er geld op de kaart wordt gestort, wordt er een bepaald bedrag in rekening gebracht. Dit kan een vast tarief zijn. Sommige aanbieders werken met een percentage van het gestorte bedrag. Hierdoor kunnen de kosten – afhankelijk van het geld dat wordt gestort – hoog oplopen. Daarom is het belangrijk om de jaarlijkse- en opwaardeerkosten met elkaar te vergelijken. Dit kan geld besparen.