Skip to main content
radiator

Individueel toepasbaar: infrarood verwarming

De lente breekt in met de eerste zonnestralen. Maar uiterlijk als ’s ochtends het autoraam wordt weggekrast herinnert het ons eraan dat we voor de zomervakantie geen afscheid kunnen nemen van de verwarming thuis. Ook Jan Ollebeek uit de wijk Brennesbeek is blij met de behaaglijke warmte van zijn infrarood verwarming en steekt nog elke dag zijn houtkachel aan.

De perfecte combinatie?

Jan Ollebeek woont met zijn gezin in een oudere boerderij in een kleine gemeente in het Vorderen Hotzenwald. 80 centimeter dikke buitenmuren isoleren het gebouw en beschermen het tegen kou, wind en weer. Thuis verwarmt hij voornamelijk met hout. Praktisch voor hem, want hij is boseigenaar, maakt zijn eigen brandhout en is daardoor onafhankelijk van de gasvoorziening.
Samen met de zonnecollectoren op je eigen dak, die het water voor koken en douchen verwarmen, eigenlijk de perfecte combinatie. Of dat dacht hij. Maar na waterschade moest hij de hele vloer in de keuken en badkamer vervangen, behalve de dekvloer, en de radiatoren laten verwijderen.
Dat was een jaar geleden. Jan Ollebeek besloot: Er was een eenvoudige, aanvullende verwarming nodig voor de kamers, die de muren warm en droog zou houden. In de overgangsperiode moet het zorgen voor een comfortabele kamertemperatuur en, vooral na het douchen, mag er zich geen vocht in de badkamer verzamelen. De oplossing: een infraroodstraler.

En zo werkt infraroodverwarming

“In tegenstelling tot conventionele radiatoren verwarmen infraroodstralers niet de lucht in de woonkamer, maar verlichten ze bijvoorbeeld meubels of muren. De verwarmde lichamen zorgen voor een aangenaam binnenklimaat ”, legt Jan Ollebeek uit. “Zelfs in de winter is er zelfs een kamerwarmte zonder lange doorlooptijd, die op je eigen lichaam net zo aangenaam aanvoelt als de warmte van de zonnestralen.”
Voor hem scoort de infrarood verwarmingstechniek vooral door de eenvoudige installatie en onderhoudsvrije werking. Concreet betekent dit: het interieur van het appartement opmeten, verwarmingspanelen kopen en deze door een specialist aan het plafond of de muur laten bevestigen, de stekker in het 230 volt stopcontact steken, aansluiten op de radiogestuurde thermostaat en de schakelkast, de gewenste temperatuur instellen. Afgewerkt.

Gezellige warmte in het clubhuis

Naast zijn werk als installateur bij netbeheerder in het dorp, is Jan Ollebeek een gepassioneerd boseigenaar en jager. Jagen is voor hem meer dan een vrijetijdsbesteding bij de nevenactiviteit: “Als jager moet je veel weten over het bos, de natuur en de dieren. Dat betekent voor mij verantwoord en zorgvuldig omgaan met mijn omgeving en duurzaam handelen. Ik probeer dat over te brengen naar andere gebieden van het leven. “
Als schietbaanvertegenwoordiger van de District Hunters Association zorgt Jan Ollebeek ervoor dat alles rond de schietbaan in Wehr op rolletjes loopt. De jagers trainen regelmatig schieten in verschillende disciplines – van jachtgeweer schieten op kantelfasen en everzwijndummy’s tot nauwkeurig slaan op 50 en 100 meter afstand.
Na een training of bij speciale gelegenheden zitten de jagers graag samen in de lounge van het clubhuis direct bij de schietbaan. Niemand wil hier ook bevriezen. Tot ongeveer twee jaar geleden zorgde een gaskachel voor warmte in de woonkamer. Het verwarmingssysteem werd echter ouder en functioneerde als nachtverwarmers die moesten worden aangestoken voordat ze opwarmden.

Een nieuw verwarmingssysteem voor de jagers

In 2017 liet de wijkvereniging de keuken in de eetkamer ombouwen, de oude gasverwarming verwijderen en individueel instelbare infrarood verwarmingspanelen plaatsen: sindsdien schitteren vier modules met een afmeting van 60 bij 120 centimeter op de plafonds van de eetkamer en in de wachtkamer voor de individuele schietbanen. Doorstroomtoestellen zorgen voor het warme water.
Zelfs als een gebouw zoals het clubhuis de klok rond niet wordt gebruikt, moet de kamertemperatuur stabiel blijven, vooral in de winter. “Zo voorkom je schade aan de woning zelf en het interieur”, zegt Jan Ollebeek. “We hadden vooral last van vocht, alles voelde altijd klam aan.” Dat is niet meer zo.
Dankzij de infrarood verwarming kan hij nu de temperatuur in het KJV clubhuis tussen de 14 en 16 graden instellen. Met behulp van een thermostaat en regeleenheid is het zelfs mogelijk om exact op de dag in te regelen wanneer de infraroodstraler de ruimte moet verwarmen en op welke temperatuur.

Lang leve de infrarood verwarming

“Voordat we voor de schietbaan altijd bevroren raakten, was het echt ongemakkelijk. De Jäger-collega’s ontmoeten elkaar nu graag in de wachtkamer, simpelweg omdat de lichte warmte van boven zo aangenaam is ”, zegt Jan Ollebeek.
Over de levensduur van infraroodstralers kan hij tot nu toe niet veel zeggen. Hij gebruikt het systeem immers pas een jaar. Toch heeft hij er vertrouwen in: “Onze infrarood verwarmingsmodules zijn gemaakt van metaal. Dit is permanent hitte- en koudebestendig en zelfs na enkele uren gebruik worden de elementen niet zo heet dat je je kunt branden – vooral omdat ze aan het plafond erboven zijn bevestigd, buiten bereik. “
Terugkijkend is Jan Ollebeek zeer tevreden met de beslissing om de infraroodverwarmingsmodules te laten plaatsen: “Voor mij is infraroodverwarming een echt alternatief voor conventionele verwarmingssystemen omdat het afzonderlijk kan worden gebruikt en gemakkelijk te bedienen is.”

Vooraf schilderen?

Moest je bij ouderwetse verwarmingselementen eerst schilderen voordat je deze aan de muur plaatste, hoe nje dat bij deze moderne verwarming niet meer te doen.

De elementen kunnen simpel van de muur gehaald worden om te schilderen. De schilder Roermond is dus enorm bij, zodat hij zich niet in allerlei bochten moet wringen om achter het element te schilderen.