Skip to main content

Hulp nodig bij een conflict met het UWV?

Wanneer heb je het UWV nodig?

Als je ziek wordt is je werkgever meestal verplicht om je toch nog twee jaar door te betalen. Toch gaat dit niet altijd op. Als je tijdelijke contract afloopt tijdens deze periode hoeft je werkgever je bijvoorbeeld niet meer te betalen. In Nederland is alles goed geregeld en hoef je dan nog niet gelijk zonder inkomen te leven. Als je arbeidsongeschikt bent en er daadwerkelijk sprake is van werknemerschap dan krijg je ziekengeld van het UWV. Toch kunnen er soms conflicten ontstaan met deze organisatie. Als deze organisatie besluit dat jij geen recht hebt op ziekengeld terwijl jij denkt van wel, kan je het beste een advocaat inschakelen. Deze helpt je met het maken van bezwaar UWV. Met een goede advocaat heb je natuurlijk veel meer kans op een goede afloop.

Waarom besluit het UWV dat je geen recht hebt op een uitkering?

Om te beginnen is het natuurlijk belangrijk om te kijken waarom het UWV vind dat jij geen recht hebt op ziekengeld. In de meeste gevallen gaat dit over het begrip arbeidsongeschiktheid. Het UWV vind dan dat jij niet arbeidsongeschikt bent, terwijl jij vindt van wel. Om vast te stellen of iemand daadwerkelijk arbeidsongeschikt is komt er eerst een verzekeringskundig onderzoek. Naar dit onderzoek komt er een arbeidskundig onderzoek en daarna een schatting van de arbeidsongeschiktheid. Hierna wordt er een besluit genomen. Als je arbeidsongeschikt bent zal dit dus ook echt bewezen moeten worden. Een goede advocaat gespecialiseerd in sociale zekerheid zal je hiermee kunnen helpen.

Bezwaar maken tegen het UWV

Als je nog maar 65% van je voormalige loon kan verdienen nadat je twee jaar ziek bent geweest, dan kom je in aanmerking voor een WIA-uitkering. De WIA bestaat uit twee soorten uitkeringen. Zo heb je de WIA voor mensen die gedeeltelijk ongeschikt zijn, maar er is ook een IVA uitkering. De IVA uitkering is voor mensen die niet meer kunnen werken en waarbij de kans op herstel ook erg klein is. Een WIA aanvraag wordt meestal 3 maanden gedaan voordat iemand twee jaar ziek is geweest. In sommige gevallen gebeurd dit eerder. Dit is het geval als er van tevoren al bepaald kan worden dat je in de toekomst waarschijnlijk niet meer zal kunnen werken.

Hulp van Advocaat van Wegen

Bij het maken van bezwaar UWV heb je dus de hulp van een goede advocaat nodig. Het is belangrijk dat jij de uitkering krijgt waar je recht op hebt. Het beste kan je tegen zo een grote organisatie geen bezwaar maken zonder hulp. Vooral als je zelf geen juridische kennis hebt. Een advocaat inschakelen voordat je bezwaar gaat maken is dan ook hard nodig. Een advocaat die ik erg kan aanraden is Advocaat van Wegen. Deze advocaat heeft zich gespecialiseerd in sociale zekerheid. Voor conflicten met het UWV is er dan ook geen betere advocaat te bedenken dan deze. Van Wegen vergroot de kans op een goede afloop aanzienlijk.