Skip to main content
energieprijzen

Energieprijzen

Mensen betalen elke jaar te veel aan energierekeningen, terwijl ze dit makkelijk kunnen voorkomen. Door iedere jaar de energieprijzen te vergelijken en over te stappen kan er vaak geld bespaart worden.

Energiebedrijven pakken het werven van nieuwe klanten slim aan, maar ze belonen vaak hun huidige klanten niet. Energiebedrijven stunten vaak met hoge kortingen en aantrekkelijke energieprijzen voor nieuwe klanten. Het kan dus lonen om over te stappen. Het komt ook vaak voor dat energiebedrijven hun prijzen verhogen, en wanneer dit gebeurt, mag je kosteloos overstappen, ook al heb je een contract. Ze verbreken namelijk het contract door prijsverhogingen door te voeren.

Waarom zijn energieprijzen zo hoog?

In Nederland zijn we voor een grote deel afhankelijk van fossiele brandstoffen voor energie. We zijn afhankelijk van olie en gas. De prijzen van de fossiele brandstoffen zijn vaak onvoorspelbaar, doordat het geopolitiek er invloed op heeft. We kunnen als voorbeeld de gasleveranties uit Rusland nemen. Wat nu onzeker geworden is door de huidige politiek met Rusland. De spanningen lopen sinds begin dit jaar steeds op en dit heeft invloed op de energieprijzen. We betalen nu meer voor gas, omdat het onduidelijk is hoe het in de toekomst verder gaat. De gasprijzen kunnen zelfs stijgen of misschien dalen. Het is een onvoorspelbare situatie. Dan is er nog de olie wat nog ingewikkelder ligt. Olie is nog steeds de grootste bron van energie in Nederland om elektriciteit op te wekken. De olieprijzen hebben ook invloed op de gasprijzen. Als de olieprijzen stijgen, zullen de gasprijzen ook meestijgen.

We moeten ervoor zorgen dat we in de toekomst niet afhankelijk zijn van andere landen voor energie. Dit betekent minder olie en ook zeker minder gas verbruiken.

Groene energie
Wil je stabiele energieprijzen? Groene energie is het antwoord. Groene energie is namelijk oneindig en we kunnen het zelf produceren. We hoeven ook geen provincies te slopen, zoals het geval is in Groningen. Door meer gebruik te maken van groene energie worden de energieprijzen stabieler en zijn we niet langer afhankelijk van andere landen. Door groene energie besparen we ook nog eens het milieu. Groene energie is dan ook de toekomst. Let bij het overstappen dan ook hierop. Kies niet alleen voor lage energieprijzen, maar let ook op het soort energie. Wanneer je kiest voor groene energie kies je voor stabiele energieprijzen en een beter toekomst voort ons allemaal.

Besparen op de energiekosten kun je bovendien ook door ieder jaar te gaan vergelijken.