Skip to main content
Antalya

Attalia – Antalya

Attalia werd in de 2e eeuw voor Christus gesticht als zeehaven door Attalus II Philadelphus, een koning van Pergamum. Het werd aan de Romeinen nagelaten door zijn opvolger, Attalus III Philometor Euergetes. St. Paul, de Apostel en St. Barnabas vertrokken vanuit de zeehaven voor hun evangelische missie naar Antiochië. De “Hadrianuspoort”, een marmeren portaal met drie identieke bogen, werd gebouwd ter herdenking van een bezoek van keizer Hadrianus in 130 CE.

Tijdens de middeleeuwen was de stad een Byzantijns bolwerk en een belangrijk vertrekpunt voor troepen die tijdens de kruistochten naar Palestina gingen. Het werd veroverd door de Turkse Seltsjoeken-heerser Kay-Khusraw in 1207 en werd al snel de belangrijkste stad en haven van de regio. Hoewel het voor het eerst werd bezet door de Ottomaanse sultan Bayezid I in 1391, werd de opname ervan in het Ottomaanse rijk uitgesteld tot het einde van de 15e eeuw vanwege de verstoring veroorzaakt door de invasie van Timur (Tamerlane). In de tripartiete overeenkomst van 1917 voor de naoorlogse opdeling van het Ottomaanse Rijk tussen Italië, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk claimde Italië Antalya en zijn achterland. Italiaanse troepen bezetten het district in 1919, maar werden in juli 1921 verdreven door Turkse nationalistische troepen.

Met een subtropisch warm klimaat en een overvloed aan oude bezienswaardigheden in de buurt, is Antalya het belangrijkste toeristenoord aan de Turkse Rivièra. De oude stad, omgeven door versterkte muren die tijdens de Romeinse, Byzantijnse en Seljuq-periodes zijn gerestaureerd, bevindt zich op de top van een lage klif met uitzicht op de haven. Opmerkelijke monumenten in de stad zijn onder meer een oude toren, die waarschijnlijk ooit als vuurtoren werd gebruikt, en een Seljuq religieus college en moskee uit 1250. Yivli Minare, een voormalige Byzantijnse kerk die is omgebouwd tot een Seljuq-moskee, herbergt nu het plaatselijke archeologische museum. Knal.

Nog steeds zichtbaar

Veel van deze roemruchte geschiedenis is nog steeds zichtbaar. Als je verblijft in bijvoorbeeld Hotel Delphin Palace, kun je vrij gemakkelijk al deze zichtbare geschiedenis bekijken.