Skip to main content
polisvoorwaarden

Wat zijn polisvoorwaarden?

Als je een auto koopt, is het handig om een autoverzekering af te sluiten. De WA verzekering is zelfs verplicht om af te sluiten. Bij het afsluiten van een autoverzekering, en natuurlijk bij iedere andere verzekeringsvorm ga je akkoord met bepaalde voorwaarden. Deze worden polisvoorwaarden genoemd en zijn opgesteld door de verzekeraar. Wat staat er precies in de polisvoorwaarden?

Wat zijn polisvoorwaarden?

In de polisvoorwaarden staat beschreven wanneer schade wel en niet wordt vergoed. Verder worden de wederzijdse rechten en plichten hierin genoemd. Je kunt het zien als een overeenkomst tussen de verzekeraar en de verzekerde. Bij het aanvragen of afsluiten van de voorwaarden krijg je deze toegestuurd. Het geeft een stukje zekerheid en duidelijkheid voor beide partijen. Op deze manier kunnen conflicten worden voorkomen. Het is raadzaam om deze – voor het daadwerkelijk afsluiten – goed door te nemen. Zo kom je nooit voor verrassingen of onverwachte kosten te staan.

Wat zijn uitsluitingen?

Schade die je veroorzaakt bij anderen wordt vergoed door de WA verzekering. Er zijn bepaalde uitsluitingen wanneer een verzekeraar niet gaat vergoeden, omdat je dan niet bent verzekerd. Bijvoorbeeld wanneer je rijdt onder invloed van drugs of alcohol, als je geen geldig rijbewijs hebt of wanneer jij mensen vervoert en zij jou hiervoor betalen. Ook het doen van wedstrijden en schade dat opzettelijk wordt veroorzaakt wordt niet vergoed.

Andere voorwaarden

Naast de voor de hand liggende zaken, kunnen ook overige zaken nader worden beschreven. Bijvoorbeeld de korting die je krijgt na schadevrije jaren. En hoeveel treden je verandert wanneer je een schadeclaim indient. Andere zaken rondom premie, recht op hulp, wat te doen bij schade, wanneer de verzekering gestopt mag worden, enzovoort worden hierin vastgelegd. Lees de polisvoorwaarden door om goed op de hoogte te zijn van de verzekering die je afsluit.