Toast

Mumbai Masala-toast

Als er brand was, zouden de meesten waarschijnlijk belangrijke documenten en fotoalbums bewaren. Ik zou het tosti-ijzer onder mijn arm leggen. Ik werk al drie en een half jaar als freelancer in het thuiskantoor en ga zelden lunchen met collega’s of vrienden. De hoofdmaaltijd wordt ’s avonds geserveerd. En omdat het ellendige woon-werkverkeer is geëlimineerd, eten we sindsdien ruim voor 20.00 uur. Daarom is er maar één kleintje voor de lunch – en dat bestaat vaak uit een warme sandwich. Omdat ik meestal ook het ontbijt bewaar. En dus is ’s middags een warme boterham de eerste maaltijd van de dag. Natuurlijk is er soms gewoon een broodje. Maar laten we eerlijk zijn: gesmolten kaas en knapperig brood voelen gewoon meer als een echte maaltijd, toch?

Brood met iets druffs: is er iets beters?

Ik hou van open sandwiches – en warme sandwiches! Ik eet vaak de klassieker: 2 sneetjes volkoren toast met daartussen een plakje kaas (cheddar, Gouda, pecorino, mozzarella – wat in de koelkast!), Een beetje dun gesneden (of gedroogde) tomaat, misschien een plakje ham en heel Verdeel dunne harissa over beide plakjes voor die kleine chili-kick! Het is zelden uitgebreider dan bij een sandwich met steakreepjes en rode wijnui, de New Yorkse klassieke Reuben sandwich of rosbief met Roquefort en pruimenchutney. Restjes tussen de sneetjes brood vind ik lekker voor een hartige Caprese sandwich of de variant met zalm, komkommer en tartaarsaus.

U kunt zien: ik ken de weg in sandwiches! Vaak zijn zelfs deze berichten het meest succesvol op de blog. Waarschijnlijk omdat veel mensen op zoek zijn naar een snelle, heerlijke, stevige maaltijd tijdens het surfen op internet voor lunch of diner. En dus kan ik het niet laten toen Zorra en Ingrid van de blog “Auch was” opriepen voor een blogevenement met als onderwerp “TOAST”. Zeker toch?

Maar het is ook duidelijk dat bij zo’n leuk evenement niet alleen toast draait. Nee, natuurlijk wil ik mijn tweede passie toevoegen: Indiase smaken en kruiden!

India tussen twee sneetjes brood: Mumbai Masala-toast!

Ik kreeg het idee voor de toast van Maunika Gowardhan, een Indiase voedselschrijver wiens Instagram-account ‘cookingacurry’ me altijd hongerig maakt! Ik hield van het idee om simpelweg mijn geliefde Indiase smaken en gekookte aardappelen van de dag ervoor te combineren tot een heerlijke veganistische (als je ghee vervangt door plantenspread) sandwich. Oké, dat is niets voor koolhydraatarme discipelen. Maar wie heeft dieetvoornemens voor 2019?
Ingrediënten en bereiding voor 2 personen:

  • 2 platte broodjes of kleine flatbreads
  • 3-4 gekookte aardappelen (vast of kruimig)
  • 1 eetlepel ghee of plantaardige olie
  • 1 theelepel bruine mosterdzaadjes
  • 2 lente-uitjes, het wit in dunne ringetjes gesneden, het groen grof gehakt
  • 1 cm gember, geschild en fijngehakt of geraspt
  • 1/2 theelepel chilipoeder (of een beetje meer als je van pittig houdt!)
  • 6-8 curryblaadjes (vers of alternatief: gedroogd)
  • 1/2 theelepel kurkuma
  • 1/2 theelepel komijn, gemalen
  • een paar scheutjes citroensap
  • 2-3 kleine tomaten, in dunne plakjes gesneden
  • een paar plakjes komkommer, heel dun gesneden
  • optioneel: enkele diepvrieserwten
  • 5-6 stengels verse koriander
  • Boter (alternatief: margarine)
  • Zout

Accessoires: kleine pot of pan, tosti-ijzer (alternatief: sandwiches bakken in de pan en platdrukken)
Bereidingstijd: 20 min
Dat is hoe je het doet:

  1. Verwarm de ghee in de pan en rooster de mosterdzaadjes erin tot de korrels beginnen te barsten.
  2. Fruit het wit van de lente-uitjes, chilipoeder, kerrieblaadjes en de helft van de gember erin.
  3. Voeg de aardappelen toe en pureer ze.
  4. Voeg de erwten en het groen van de lente-uitjes toe.
  5. Meng alles goed, voeg zout toe en verwarm een ​​beetje.
  6. Breng op smaak met kurkuma, komijn, citroensap en zout en breng op smaak.
  7. Zet het vuur uit en zet het mengsel opzij.
  8. Snijd intussen voor een snelle groene chutney de koriander heel fijn (of gebruik de staafmixer) en breng op smaak met zout, citroensap en gember.
  9. Verdeel de broodjes. Verdeel een beetje boter / margarine aan elke kant en de chutney aan de andere kant. (Afbeelding 1)
  10. Verdeel het aardappelmengsel over de chutneyhelften. (Afbeelding 2)
  11. Garneer met tomaten en komkommer (foto 3)
  12. Opvouwen, eventueel in tweeën snijden en grillen in het tosti-ijzer (fig. 4)
  13. Als het brood lekker krokant is, geniet dan van de nog hete sandwich!

De sandwich straalt je rechtstreeks de straten van Mumbai in en daar naar de talloze eetstalletjes waar Indiërs constant snacks en snacks inslaan! In eerste instantie wilde ik niet geloven in de combinatie van aardappelen en brood. Maar de groene chutney, uien en verse groenten maken van de sandwich echt een hartige traktatie.