Skip to main content
Zorgverzekering

Jongeren basispakket zorgverzekering

De dekking van de basis zorgverzekering 2020 is voor iedereen hetzelfde. Ongeacht bij welke zorgverzekeraar zit en ongeacht je leeftijd. De dekking wordt vastgesteld door de overheid en hier zitten de meest essentiële diensten in zoals een bezoek aan de huisarts, medicatie voor chronische ziektes, verloskundige en kraamzorg, ziekenvervoer en een scala aan geneesmiddelen (maar lang niet alle!).

Het verschil zit hem voornamelijk in de premie, restitutie/natura/mixpolis, de bereikbaarheid van de zorgverzekeraar en je persoonlijk gevoel bij een verzekeraar.

Restitutie, natura of mixpolis?

Bij een naturapolis heeft de zorgverzekeraar afspraken gemaakt met zorgverleners. Hier kun je vervolgens terecht. Als je de behandeling hebt gehad wordt de nota gestuurd naar de verzekeraar. Je hoeft dus vooraf niet voor te schieten. Als je naar een zorgverlener gaat waar geen afspraken mee zijn gemaakt kan het zijn dat je (een deel van) de kosten zelf moet betalen.

Bij een restitutiepolis kan je zelf je zorgverlener kiezen. Je krijgt zelf de nota mee die je moet betalen. Je betaalt dus vooraf zelf de kosten die je vervolgens kan opsturen naar de zorgverzekeraar. Er hoeven geen specifieke afspraken te zijn tussen de zorgverlener en de zorgverzekeraar. Let er wel op dat de behandeling gedekt moet zijn door de zorgverzekering.

Een mixpolis is een combinatie tussen een restitutiepolis en een naturapolis.

Daarnaast zit een groot verschil in de aanvullende verzekeringen voor jongeren.