Skip to main content

Cybersecurity: wat is het en waarom is het belangrijk?

Steeds meer zaken worden online geregeld. Belangrijke documenten worden op het internet bewaard en verzonden via de mail. Ook bankzaken gaan tegenwoordig vaak online. Bijna niemand gaat meer naar de bank toe om daar zijn geldzaken te regelen, alles gaat via het internet of via een app. Door steeds meer dingen online te regelen, neemt ook het risico op bijvoorbeeld een hack toe. Het is daarom belangrijk om je te beschermen tegen online criminelen.

Welke risico’s zijn er?

Het internet kent vele risico’s. Een bekend risico binnen de zakenwereld is een DDOS-aanval. Tijdens zo’n aanval sturen criminelen een grote hoeveelheid data naar een server of website. Hierdoor raakt deze overbelast en is deze onbereikbaar. Ook CEO-fraude komt veel voor. Hierbij sturen criminelen een mail naar personeel waarbij zij doen alsof zij de CEO zijn. In deze mail vragen zij om geld over te maken naar een bepaald rekeningnummer. Het geld wordt dan dus niet overgemaakt naar de CEO, maar naar de criminelen. Naast deze risico’s zijn er nog veel meer cyberrisico’s.

Wat kun je er tegen doen?

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om cyberrisico’s te verminderen. Allereerst is het belangrijk om je te verdiepen in welke risico’s er zijn en welke risico’s er voor jouw bedrijf relevant zijn. Alleen als je goed weet wat de risico’s zijn kun je je hiertegen beschermen. Daarnaast is het belangrijk om je personeel goed in te lichten over de risico’s. Vertel hen om nooit zomaar geld over te maken naar een onbekend rekeningnummer en zorg ervoor dat alle accounts en bestanden met goede wachtwoorden beschermd zijn. Wil je er helemaal zeker van zijn dat je goed beschermd bent? Huur dan een specialist in cybersecurity in.

Wat doet een cyberspecialist?

Een specialist  kan je op verschillende manieren helpen. Allereerst kan deze een risicoanalyse maken. Hierdoor weet je meteen of je de risico’s goed hebt afgeschermd of niet. Wanneer dit niet het geval is, kan de specialist je helpen om de juiste maatregelen te treffen. Ook kun je een cyber mystery guest laten komen. Er wordt dan bijvoorbeeld een phishingbericht verstuurd, je kunt vervolgens kijken hoe je medewerkers hier op reageren. Naast deze manieren zijn er nog veel meer manieren waarop een specialist in cybersecurity je kan helpen.