Skip to main content
beleggen

Beleggen of sparen?

Het opbouwen en hebben van vermogen is de laatste jaren steeds belangrijker geworden. Bijvoorbeeld voor een hypotheek of pensioen. Er zijn over het algemeen twee manieren om je vermogen te laten groeien, namelijk sparen en/of beleggen. Maar wat zijn de voor- en nadelen? En kun je beter sparen of beleggen?

Voordelen van sparen

Bij sparen weet je waar je aan toe bent. Het is een relatief veilige keuze. Je inleg kan nooit minder worden. Bovendien garandeert het depositogarantiestelsel je spaarsaldo. Dit in tegenstelling tot beleggen. Een ander voordeel is dat de kosten over het algemeen vrij laag zijn. Een spaarrekening openen kan bij de meeste banken gratis. De kosten liggen bij het hebben van de betaalrekening.

Voordelen van beleggen

Bij beleggen koop je bijvoorbeeld obligaties of aandelen. Hierbij wordt er rente of dividend uitgekeerd. De kans hierbij bestaat een hoger, maar ook een negatief rendement. Het risico bestaat dat er geen winst of verlies wordt gemaakt. Maar het kan ook maar zo zijn dat je een hoger rendement haalt. Dit is afhankelijk van vraag en aanbod. De risico’s kunnen worden verkleind door je beleggingen te verspreiden. Bijvoorbeeld aandelen in verschillende bedrijven en/of factoren. Belangrijk is om je goed te verdiepen in beleggen. Houd ook rekening met eventueel bijkomende kosten.

Conclusie

Wil je helemaal geen risico lopen? Dan kun je het beste blijven sparen. Dit is eigenlijk de belangrijkste afweging. Maar niet alle beleggingen zijn even risicovol. Dit kun je als belegger zelf bepalen. Het voordeel is dat je met beleggen sneller een hoger rendement behaalt. Het levert meer op. Maar een spaarproduct is vaak een stukje goedkoper. Geld achter de hand hebben? Dan is een spaarrekening een betere keuze. Beleggen is een geschikte vorm wanneer je het geld later pas nodig hebt. Natuurlijk is tegelijkertijd beleggen en sparen ook mogelijk. Zet een deel op de spaarrekening. Het andere deel kan worden gebruikt voor beleggen. Er zijn banken die hier een speciale rekening voor hebben.